HISTORISCHE TERUGKEER FORMULE 1 NAAR ZANDVOORT

De terugkeer van de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix naar Zandvoort is zeer positief verlopen. Samen met alle betrokken partijen is geschiedenis geschreven. Op het gerenoveerde circuit van CM.com Circuit Zandvoort werd een divers raceprogramma gepresenteerd met als ultiem hoogtepunt de race in Formule 1 op zondag 5 september. De in-en uitstroom van maximaal 65.000 bezoekers verliep het gehele weekend soepel, de drukte op het terrein bleef, na aanscherping van de communicatiemiddelen, beheersbaar en er zijn geen noemenswaardige incidenten geweest. Het weekend werd zondag feestelijk afgesloten met de winst van Max Verstappen in de Formule 1.

Robert van Overdijk, directeur van de Dutch Grand Prix is supertrots: “We hebben voor het eerst weer de Grote Prijs van Nederland meegemaakt. Nederland, en in het bijzonder Zandvoort, is echt op de kaart gezet internationaal. Ik sta hier zo trots als een pauw dat we samen met onze fans, partners, leveranciers, NS, ProRail en Gemeente Zandvoort iets hebben neergezet dat door velen voor onmogelijk werd gehouden. Dankzij Nederlands ondernemerschap en organisatiekunde komt op dit evenement alles bij elkaar en hebben we samen geschiedenis geschreven.” Naar schatting keken wereldwijd 70 miljoen fans via de televisie naar het raceweekend op Zandvoort.

Max Verstappen wint en neemt leiding in kampioenschap over

Vele tienduizenden racefans, veelal gehuld in oranje, maakten voor het eerst in 36 jaar weer een F1-race mee op het gerenoveerde circuit. Onder toeziend oog van het Nederlands koningspaar reed Max Verstappen zondagmiddag naar de eerste plek. De Nederlandse coureur volgt daarmee de laatste winnaar van de Grote Prijs van Nederland in 1985, de iconische Niki Lauda, op. “De verwachtingen waren voorafgaand aan het weekend zo hoog. Het is niet altijd even gemakkelijk om daaraan te voldoen. Het is geweldig dat ik ook de leiding in het kampioenschap heb kunnen pakken”, zegt Max Verstappen.

Circuit goed bereikbaar

Het ambitieuze mobiliteitsplan van de Dutch Grand Prix heeft geresulteerd in boven verwachting positieve cijfers. De doelstelling was om in drie jaar een autoloos evenement te zijn, iets wat met het feit dat slechts minder dan 1% van de bezoekers met de auto kwam, al dit jaar zo goed als is behaald. Verder maakte het merendeel van de bezoekers gebruik van het openbaar vervoer of arriveerde te voet. Maar liefst 34% arriveerde op de fiets in een indrukwekkende oranje optocht. Het evenement bleef door deze spreiding van vervoersmiddelen heel goed bereikbaar en de in- en uitstroom verliep ook op zondag vloeiend.

Testen voor Toegang evenement

De Dutch Grand Prix vond afgelopen dagen plaats onder het ‘Testen voor Toegang’ protocol, waarin de anderhalvemeterregel losgelaten kan worden. Voor de toegang tot het circuit werden de bezoekers gecontroleerd via de CoronaCheck-app. Om de fans en de crew die meerdere dagen in de omgeving van Zandvoort verbleven van dienst te zijn, werden tijdelijke testlocaties ingericht door Testen voor Toegang en GGD.

De organisatie van de Dutch Grand Prix scherpte op vrijdag 3 september de communicatie richting het publiek aan om te zorgen voor een goede doorstroming in de pauzes. Zo zijn bezoekers ook via allerlei communicatiemiddelen gevraagd om hun vaste zitplaats zoveel mogelijk te gebruiken en elkaar de ruimte te geven. Deze aangescherpte communicatie heeft, volgens de betrokken overheidsdiensten, tot het gewenste resultaat geleid.

Nederlands entertainment van wereldformaat

Tijdens het evenement maakten ook enkele wereldberoemde Nederlandse artiesten hun opwachting. Davina Michelle creëerde, in samenwerking met Armin van Buuren, speciaal voor F1 Heineken Dutch Grand Prix 2021 een remix van de titelsong ‘Beat Me’. En bracht die, voorafgaand aan haar uitvoering van het volkslied, ten gehore. DJ Tiësto sloot het evenement feestelijk af, met een DJ-set vanaf de baan.

Nederlandse trots

Jan Lammers eindigt: “Wat een fantastisch weekend, we hebben de wereld verrast. We kijken terug op een zeer geslaagd internationaal evenement met Max als geweldige winnaar. Als klein jongetje groeide ik op in Zandvoort en was ik gelijk verliefd op het autoracen. Prachtig om hier dan nu als sportief directeur te staan. Van de Zandvoortse gemeenschap heb ik het hele weekend alleen maar positieve geluiden gehoord. Maar ook als land kunnen we ontzettend trots zijn. Ik wil iedereen bedanken voor de fenomenale organisatie achter de schermen. Wat een klus hebben we de afgelopen twee jaar geklaard. Maar het was het bloed, zweet en tranen waard. We zien graag dat dit evenement als een van de voorbeelden wordt gebruikt waardoor de evenementenbranche weer meer ruimte krijgt. Het was historisch.”